Wanneer je verse vis bij de visspecialist haalt, wil je uiteraard dat deze zo vers mogelijk is. Niets is vervelender dat wanneer jij ’s ochtends een visje haalt, hem vervolgens plaatst in de koelkast en uiteindelijk een onwenselijke geur in je koelkast hangt. Natuurlijk kun je vertrouwen op de expertise van jouw visboer, maar we geven je graag een paar tips mee.

De ogen

Op sommige internet berichten staan dat de vis geen bebloede ogen mag hebben. Hier zit een kern van waarheid in, alleen is er soms een bloeduitstorting bij binnenkomst van de vis. Dit maakt de vis niet minder vers. Wel is het zo dat wanneer de vis tegen bederf aan zit, de ogen wat inzakken en de ogen wat rood kunnen worden. Let dus op dat de ogen helder en fonkelend zijn.

De geur

Wanneer verse vis echt stinkt is het foute boel. Verse vis mag ruiken, maar niet stinken. Natuurlijk is dit lastig wanneer je voor een grote vitrine staat, maar wanneer jij je visje mee hebt genomen en deze stinkt zou ik toch nog even terug gaan naar de visspecialist.

De kieuwen

De kieuwen van de verse vis moeten glanzend roze zijn, hiermee herken je de verse vis. Wanneer deze grijs worden of zijn is dit teken van achteruitgang of bederf. Vraag dus of jouw visspecialist de kieuwen kan laten zien als je het niet vertrouwt met de geur of de ogen.

De Slijmlaag

Veel soorten verse vis hebben een mooie slijmlaag als ze vers zijn. Wanneer deze langer liggen zie je dat de slijmlaag verdwijnt. Je hoeft niet te vragen of je de vis mag vasthouden, maar je kunt wel kijken of er nog een slijmlaag aanwezig is.

Al met al is denken met gezond verstand en daarbij kun je altijd op goed vertrouwen van de visboer uit gaan. Natuurlijk kun je ook altijd bij een van onze viswinkels komen en om advies vragen. We kunnen de punten hierboven met de vis zelf uitleggen. Onze viswinkels bevinden zich in Apeldoorn, Beverwijk en Deventer.