Je kent het wel: de Hollandse Nieuwe is in het land en je wordt gebeld door een vriend(in) om een lekkere haring te gaan eten. Je besteld de haring met uitjes of/en zuur en het is aanvallen geblazen. Maar hiervoor gaat natuurlijk een haringproces aan vooraf. Vragen als: “Waar wordt de haring gevangen?”, “Hoe wordt de haring verwerkt?” en “Is de haring eigenlijk wel gezond?” gaan we in deze blog behandelen.

HARING

Clupea Harengus oftewel haring is een straalvinnige vis die ongeveer voor 25 procent uit vet kan bestaan. Ze leven ongeveer op een diepte 200 – 300 meter waar plankton en roeipootkreeftjes een gewilde maaltijd zijn van de haring. De haring leeft in scholen van miljoenen dieren en bevinden zich vooral in het noordelijke gedeelte van de Noordzee (ook in de Atlantische oceaan bij Alaska en Canada).

IS HARING DUURZAAM?

Haring is officieel MSC gecertificeerd en is dus een duurzame vis om te nuttigen. Dit komt omdat de populatie van de haring enorm goed is.

HOLLANDSE NIEUWE; PROCES VAN ZEE TOT WINKEL

Voordat jij een lekkere haring kunt bestellen gaat er natuurlijk een proces vooraf. In augustus t/m oktober is de voortplanting van de haring en in december is de hom en kuit voldoende gerijpt en worden ze afgezet. De haringen zijn in januari erg mager, maar in het voorjaar gaat de haring weer groeien door het toenemende voedselaanbod. Volgens berekeningen kan een haring na goede omstandigheden zich elke dag 2 procent vetter eten. Wanneer de haring vet genoeg is kan deze gevangen worden. Voorheen werd de haring rond mei gevangen, maar tegenwoordig wordt de haring in juni gevangen.

Wanneer de haring gevangen is worden deze gekaakt. Dat houdt in dat de kieuwen en een deel van de ingewanden uit de haring worden gesneden, maar behalve de alvleesklier. Deze blijft zitten en door de enzymen gaat de haring rijpen. Dit zorgt voor de heerlijke smaak van de haring.

Na de haring is gekaakt wordt deze gepekeld en ingevroren. De haring moet minimaal 24 uur ingevroren zijn geweest om het haringwormpje te doden, omdat je hier flink ziek van kunt worden.

Nadat de haring is ingevroren wordt deze vervoerd naar de groothandelaren of rechtstreeks naar de handelaren. Wij kopen onze haring in via de groothandel die via hun eigen schepen haring vissen.

Na de vangst bestellen voor de dag zelf onze haring bij de groothandel. Deze halen wij ‘Vispaleis Koelewijn’ elke ochtend op met onze gekoelde bus en rijden we naar onze winkels toe. Wanneer we in onze winkel zijn wordt de ‘haringbar’ voorbereid en kunnen we de klanten verwelkomen

ZIJN HOLLANDSE NIEUWE EIGENLIJK WEL GEZOND?

Hollandse nieuwe zit vol met vitamines en daardoor is een haring super gezond. We gaan ook even naar de voedingswaarden hieronder kijken.

Bron: https://www.voedingswaardetabel.nl/

  • Het aantal calorieën van een Hollandse Nieuwe zijn niet schrikbarend hoog. Je zou het kunnen vergelijken met een broodje kipfilet
  • Koolhydraten zitten aan de hoge kant
  • Eiwitten zitten rond de 15 gram per haring. Ideaal voor de sporters onder ons!
  • Vet 7,3 gram is ook niet super hoog. Je mag zo’n 80 gram vet op een dag dus daar past een haring prima bij in.
  • Het zoutgehalte is vrij hoog, maar dat is ook niet gek met een zoute haring

Al met al is een haring een super gezond visje voor tussendoor!