Daar lag je dan. Heldere ogen, slijmlaag en fel roze kieuwen. Op mijn 13e ging ik naar de Turkse riviera naar de badplaats Side. Naast het avondeten in ons All-inclusive hotel gingen we incidenteel uiteten. Tot mijn verbazing waren er aan de kant van de weg mooie grote koelvitrines met allemaal mooie vissen. Een daarvan was de Dorade en dit was liefde op het eerste gezicht.

Wat is Dorade voor vis?

Er zijn 3 verschillende soorten Dorades: Dorade Grise, Dorade Royale, Dorade Rosé. De meest voorkomende en degene die de visspecialist het meest verkoopt, zijn de Dorade Royale en Grise. Deze zijn voorkomend uit de familie van de zeebrasem en worden ongeveer zijn 25cm lang. Ze worden vooral gevangen bij de franse kust en gekweekt in de middellandse zee (Griekenland).

Smaak van de Dorade

De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.

Kweek of toch wild?

Je kunt de wilde Dorade onderscheiden van de kweek door te kijken naar de gele band tussen de ogen en het formaat kan ook een aanleiding zijn. De gele band van de wilde dorade is meer zichtbaar dan die van bij de kweek. Verder zijn de gekweekte dorades van vaste maat. Je kunt natuurlijk het beste altijd aan je visspecialist vragen welke kweek en welke wild is. Tegenwoordig slaagt men er goed in om de dorade populatie goed na te bootsen. De smaak van de kweek dorade is dus ook optimaal!

Recepten?

Er zijn natuurlijk talloze recepten voor de dorade. Je kunt hem fileren en heerlijk bakken, in de oven bereiden of stoven. Wanneer je hem bereidt in de oven kun je verse kruiden en groenten naar eigen wensen toevoegen (Dit vindt ik zelf het lekkerst met een paprika, uitje en knoflook!). Toch geven we hieronder nog enkele recepten die jij uitgeprobeerd moet hebben!

  1. https://visrecepten.nl/recepten-bereiden/recepten/doradefilets-met-geroosterde-kerstomaatjes
  2. https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/1576/dorade-uit-de-oven
  3. https://www.okokorecepten.nl/recept/vis/dorade/dorade-sinaasappel-venkel