Dorade

Daar lag je dan. Heldere ogen, slijmlaag en fel roze kieuwen. Op mijn 13e ging ik naar de Turkse riviera naar de badplaats Side. Naast het avondeten in ons All-inclusive hotel gingen we incidenteel uiteten. Tot mijn verbazing waren er aan de kant van de weg mooie grote koelvitrines met allemaal mooie vissen. Een daarvan was de Dorade en dit was liefde op het eerste gezicht.

Wat is Dorade voor vis?

Er zijn 3 verschillende soorten Dorades: Dorade Grise, Dorade Royale, Dorade Rosé. De meest voorkomende en degene die de visspecialist het meest verkoopt, zijn de Dorade Royale en Grise. Deze zijn voorkomend uit de familie van de zeebrasem en worden ongeveer zijn 25cm lang. Ze worden vooral gevangen bij de franse kust en gekweekt in de middellandse zee (Griekenland).

Smaak van de Dorade

De Dorade is een smaakvolle vis met relatief weinig vet. Hij is vergelijkbaar met de zeebaars, alleen is de zeebaars iets vetter. Deze prachtige vis is stevig, heeft een volle smaak en bevat weinig graten.

Kweek of toch wild?

Je kunt de wilde Dorade onderscheiden van de kweek door te kijken naar de gele band tussen de ogen en het formaat kan ook een aanleiding zijn. De gele band van de wilde dorade is meer zichtbaar dan die van bij de kweek. Verder zijn de gekweekte dorades van vaste maat. Je kunt natuurlijk het beste altijd aan je visspecialist vragen welke kweek en welke wild is. Tegenwoordig slaagt men er goed in om de dorade populatie goed na te bootsen. De smaak van de kweek dorade is dus ook optimaal!

Recepten?

Er zijn natuurlijk talloze recepten voor de dorade. Je kunt hem fileren en heerlijk bakken, in de oven bereiden of stoven. Wanneer je hem bereidt in de oven kun je verse kruiden en groenten naar eigen wensen toevoegen (Dit vindt ik zelf het lekkerst met een paprika, uitje en knoflook!). Toch geven we hieronder nog enkele recepten die jij uitgeprobeerd moet hebben!

  1. https://visrecepten.nl/recepten-bereiden/recepten/doradefilets-met-geroosterde-kerstomaatjes
  2. https://www.libelle-lekker.be/bekijk-recept/1576/dorade-uit-de-oven
  3. https://www.okokorecepten.nl/recept/vis/dorade/dorade-sinaasappel-venkel

 

 

 

Wanneer je verse vis bij de visspecialist haalt, wil je uiteraard dat deze zo vers mogelijk is. Niets is vervelender dat wanneer jij ’s ochtends een visje haalt, hem vervolgens plaatst in de koelkast en uiteindelijk een onwenselijke geur in je koelkast hangt. Natuurlijk kun je vertrouwen op de expertise van jouw visboer, maar we geven je graag een paar tips mee.

De ogen

Op sommige internet berichten staan dat de vis geen bebloede ogen mag hebben. Hier zit een kern van waarheid in, alleen is er soms een bloeduitstorting bij binnenkomst van de vis. Dit maakt de vis niet minder vers. Wel is het zo dat wanneer de vis tegen bederf aan zit, de ogen wat inzakken en de ogen wat rood kunnen worden. Let dus op dat de ogen helder en fonkelend zijn.

De geur

Wanneer verse vis echt stinkt is het foute boel. Verse vis mag ruiken, maar niet stinken. Natuurlijk is dit lastig wanneer je voor een grote vitrine staat, maar wanneer jij je visje mee hebt genomen en deze stinkt zou ik toch nog even terug gaan naar de visspecialist.

De kieuwen

De kieuwen van de verse vis moeten glanzend roze zijn, hiermee herken je de verse vis. Wanneer deze grijs worden of zijn is dit teken van achteruitgang of bederf. Vraag dus of jouw visspecialist de kieuwen kan laten zien als je het niet vertrouwt met de geur of de ogen.

De Slijmlaag

Veel soorten verse vis hebben een mooie slijmlaag als ze vers zijn. Wanneer deze langer liggen zie je dat de slijmlaag verdwijnt. Je hoeft niet te vragen of je de vis mag vasthouden, maar je kunt wel kijken of er nog een slijmlaag aanwezig is.

Al met al is denken met gezond verstand en daarbij kun je altijd op goed vertrouwen van de visboer uit gaan. Natuurlijk kun je ook altijd bij een van onze viswinkels komen en om advies vragen. We kunnen de punten hierboven met de vis zelf uitleggen. Onze viswinkels bevinden zich in Apeldoorn, Beverwijk en Deventer.

 

februari 6, 2019

Ons Proces

Ons Visproces

Vaak krijgen we de vraag; Waar komt jullie vis vandaan?

Voordat jij je visje kunt bestellen gaat daar natuurlijk een proces vooraf.
Vandaag laten we jullie ons proces zien van groothandel tot consument. Onze groothandel bevindt zich in ons vissersdorp (Het mooiste dorp van Nederland) Bunschoten – Spakenburg.
Hieronder zie je ons proces:

– 05:45 – Deze tijd komen we bij de groothandel (Fishpartners) aan. Hier kopen we onze verse vis ZELF in, zodat we de beste kwaliteit voor onze klanten hebben. Maar hier kopen we ook onze kibbeling, haring, lekkerbek, gerookte vis en bijna alles van ons assortiment.

– 06:00 – Na we bijna al onze vis ingekocht hebben, moeten we nog langs de rokerij om gerookte paling op te halen. Paling roken we niet zelf, omdat de kwaliteit van de rokerij Spakenburg Paling gewoon weg het beste is.

– 06:15 – Nu rijden we richting onze winkel in Beverwijk. Dit doen we natuurlijk met onze gekoelde bus.

– 07:20 – Eenmaal aangekomen in onze winkel wordt de verse vis gesneden, kibbelingen klaargezet, ‘haringbar’ geprepareerd, verse maaltijden gekookt en de vitrine verkoopklaar gemaakt.

-08:00 – De opening van de winkel en verwelkomen we onze eerste klanten!

Vind je dit soort informatieve berichten leuk of heb je nog vragen? Laat het ons even weten in de reactie, want dan gaan we meer schrijven voor jullie!